Miguel Martínez Tomey, Responsable de Asuntos Europeos de CHA: “Las leyes europeas obligan a actuar para descontaminar y realizar el tratamiento de estos vertidos. Hay que reconvertir este problema de contaminación, de envergadura similar al causado por el Prestige, Aznalcollar o los lodos de Flix en una oportunidad para el impulso de actuaciones de I+D+I”.
Miguel Martínez Tomey, Responsable d’Afers Europeyos de CHA: “As leis europeyas obligan á autuar ta escontaminar e reyalizar o tratamiento d’istos bertitos. Cal recombertir iste problema de contaminazión, de grandario semilar á o causato por o Prestige, Aznalcóllar u os buros de Flix en una oportunidá ta ro empente d’autuazions d’I+D+I”.
Miguel Martínez Tomey, responsable d’Afers Europeus de CHA: “Les lleis europees obliguen a actuar per descontaminar i realitzar el tractament d’aquests abocaments. Cal reconvertir aquest problema de contaminació, d’envergadura similar al causat pel Prestige, Aznalcollar o els llots de Flix en una oportunitat per a l’impuls d’actuacions d’I+D+I”.


D’ista traza han partezipato en ista chornata dende o Menistro Ucraniano de Meyo Ambién, á ra Secretaire d’Estato de Meyo Ambién de Moldabia, representans de Bielorrusia, Ungría, Dinamarca, Eslobenia, Alemania, Olanda y España, asinas como a representazión aragonesa, tanto de CHA como d’o propio Gubierno d’Aragón.

L’oxetibo d’ista Conferencia, acullita por tres deputatos d’o Grupo Berdes-Alianza LIbre Europeya (á o que pertenexe CHA) yera endizcar a cooperazión internazional en a busqueda de soluzions á iste problema.
D’ista mena, Miguel Martínez Tomey, Bizepresidén de l’Alianza Libre Europeya a Responsable d’Afers Europeyos de CHA, ha esposato en ista Conferenzia un amiro de custions clau: “Cal mantener un treballo d’espardidura e informazión perén ta que as autoridaz politicas respondan á iste problema con a delera que cal.”
“A contaminazión d’o lindano en Aragón ye tan grau, en terminos d’impauto ambiental, como o d’o Prestige, Aznalcóllar u os buros de Flix. “Istos sí terioron imachens bisuals potens que clamoron l’atenzión meyatica e probocoron a carraña ziudadana mayoritaria. O lindano en Aragón ha quedato difuera tanto tiempo d’o foco d’atenzión d’as prioridaz de “l’achenda politica” de toz os gubiernos embolicatos muito tiempo, á penar d’a grandaria d’o problema”.
“Cal endicar que as leis europeyas artan á reyalizar politicas ta prozeder á ra descontaminazión d’o lindano en as zonas afeutatas e a establir unos estallos seguros entre que se tienga ra teunolochía nezesaria ta ra suya desaparixión”. “Sin olbidar o denominato Combenio d’Estocolmo sobre os Contaminans Organicos Persistens (COPs), un alcuerdo internazional que regla o tratamiento d’ista mena de sustanzias tosicas que drentó en oserbanza o 17 de mayo de 2004”.

Tomey ha ensistito en Europa: “Agora bi ha una oportunidá más, creyemos que cal aprobeitar-la e que ista situazión pueda combertir á Samianigo en un referén d’imbestigazión internazional sobre o tratamiento d’a contaminazión. Creyareba emplego en iste campo d’a teunolochía e desarrollo e aduyareba á “compensar” o problema causato en o territorio.”
Asinas, Tomey endica que “treballará ta que Aragón pueda benefiziar-se d’os recursos economicos d’o “plan Juncker” e aconsiguir que s’estinen fondos ta fer d’Aragón una referenzia en a luita por a escontaminazión”.
CHA remera que o eurodeputato de Primabera Europeya, Jordi Sebastià, que zarró ista chornata de treballo, ya besitó o zaguero mes d’abil a zona afeutata en Aragón por o problema. Antimás ha presentatas dibersas iniziatibas en o Parlamento Europeyo sobre a custión d’o lindano.
D’aquesta manera han participat en aquesta jornada des del ministre Ucraïnès de Medi Ambient, a la Secretària d’Estat de Medi Ambient de Moldàvia, representants de Bielorússia, Hongria, Dinamarca, Eslovènia, Alemanya, Holanda i Espanya, així com la representació aragonesa tant de CHA, com del propi Govern d’Aragó.

L’objectiu d’aquesta Conferència, afavorida per tres diputats del Grup Verds-Aliança Lliure Europea (al qual pertany CHA), era promoure la cooperació internacional en la recerca de solucions a aquest problema.
D’aquesta manera, Miguel Martínez Tomey, Vicepresident de l’Aliança Lliure Europea i Responsable d’Assumptes Europeus de CHA, ha exposat en aquesta Conferència una sèrie de qüestions clau: “Cal mantenir una feina de difusió i informació constant perquè les autoritats polítiques responguin a aquest problema amb la intensitat que es necessita.
“La contaminació de l’lindà a Aragó és tan greu, en termes impacte ambiental com el del Prestige, Aznalcollar o els llots de Flix.” Aquests sí van tenir imatges visuals potents, que van cridar l’atenció mediàtica i van provocar la indignació ciutadana majoritària. El lindà a Aragó ha quedat fora tant de temps del focus d’atenció de les prioritats de la “agenda política” de tots els Governs implicats durant molt de temps, tot i la magnitud del problema “.
“Cal indicar que les lleis europees obliguen a realitzar polítiques per procedir a la descontaminació del lindà a les zones afectades i a establir uns compartiments assegurances en la mesura que es tingui la tecnologia necessària per a la seva desaparició”. “Sense oblidar el denominat Conveni d’Estocolm sobre els contaminants orgànics persistents (COPs,) un acord internacional que regula el tractament d’aquest tipus de substàncies tòxiques que va entrar en vigor el 17 maig 2004”.
Tomey ha insistit a Europa: “Ara hi ha una oportunitat més, creiem que cal aprofitar-la i que aquesta situació pugui convertir Sabiñángo en un referent d’investigació internacional sobre tractament de la contaminació. Crearia ocupació en aquest camp de la tecnologia i desenvolupament i ajudaria a “compensar” el problema ocasionat al territori “.

D’aquesta manera Tomey indica que “treballarà perquè Aragó pugui beneficiar-se dels recursos econòmics del” pla Juncker “i aconseguir que es destinin fons per fer d’Aragó una referència en la lluita per la descontaminació”.
CHA recorda que l’eurodiputat de Primavera Europea, Jordi Sebastià, que va tancar aquesta jornada de treball, ja va visitar el passat mes d’abril la zona afectada a Aragó pel problema. A més ha presentat diverses iniciatives al Parlament Europeu sobre la qüestió del lindà.